Home HomeKS. DR PROF. MICHAŁ SOPOĆKO MIŁOSIERDZIE BOGA W DZIEŁACH JEGO TOM IVMichał Huzarski Taktyka ogólna wojsk lšdowychMigar Michał Erotyczny pamietnik masażystyMichal Psellos KronikaSalvatore R.A Star Wars czesc 2. Atak KlonowJohn Marsden Kroniki Ellie 2. NieuleczalnaTombak Michal Jak zyc dlugo i zdrowo (3)Tombak Michal Uleczyc nieuleczalne czesc 1Demond Bagley List Vivero (2)Ekstaza Gabriela
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kava.keep.pl
  •  

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
    .Nato­miast jeśli zakryjecie prawą część tabelki, to otrzymacie listę ar­tykułów białkowych.Przerwa między spożywaniem jednego i dru­giego rodzaju pokarmu powinna być nie mniejsza niż dwie godziny.Zrozumiałe jest, że na początku taki podział wydaje się tro­chę trudny do zaakceptowania.Wiele osób denerwuje to, że muszą zrezygnować z pieczywa, ziemniaków lub kaszy, jeśli zachciało im się zjeść mięso.Ale mówi się, że zdrowie jest droższe.Ponieważ problem, co jeść i jak gotować pojawia się prak­tycznie u wszystkich, podam kilka przykładowych przepisów (patrz: aneks, str.165 - 172).Od razu zaznaczam, że podane przepisy są dobre zarówno dla chorych, jak i dla zdrowych.Proponuję wypracować nawyk jedzenia dwóch posiłków dziennie.Rano między 8 i 9 oraz wieczorem między 17 a 20.W przerwach między posiłkami można jeść warzywa i owoce, pić świeżo przygotowane z nich soki, wodę mineralną (pić przez 2 tygodnie, a potem zrobić miesiąc przerwy).Najlepiej jednak pić zieloną lub ziołową herbatę (rumianek, pokrzywa, melisa itp.) Uwa­ga! Pokarm należy dokładnie przeżuwać (każdy kęs minimum 30 razy).Kolejność przyjmowanych posiłków powinna być nastę­pująca:1.sok, herbata, woda mineralna2.sałatki3.podstawowy posiłek (rano z węglowodanów, wieczorem białkowy).W czasie spożywania posiłków nie należy popijać.Jeśli po jedzeniu chce się pić, można kilka razy przepłukać gardło.W celach profilaktycznych dla zdrowych ludzi najlepszy jest sok z marchwi z dodatkiem buraka w proporcji 4:l.W dzisiejszych czasach zdrowy człowiek to rzadkość, a przy różnych chorobach należy stosować różne połączenia soków.Ponieważ mówimy teraz o chorobach układu kostnego, to podam przepisy na soki, które wzmacniają kości.Uwaga! Soki należy pić 15-20 minut przed po­siłkiem lub 1 - 1,5 godziny po posiłku.W przepisach podane są ilości na jednorazową porcję soku.Soki należy pić 2 -3 razy dzien­nie.Stosować je należy w chorobach kości, mięśni, kręgosłupa, zapaleniu stawów, osteoporozie, uszkodzeniach zębów, podagrze, reumatyzmie i paradontozie.1.marchew - 250 g2.marchew 230 g + sałata 140 g + szpinak 85 g3.marchew 280 g + szpinak 170 g4.marchew 280 g + seler 115 g + korzeń pietruszki 60 g + szpinak 85 g5.marchew 280 g + burak 85 g + ogórek 85 g6.marchew 320 g + burak 85 g + sok z orzecha kokosowego 60 g7.szpinak 200 g8.marchew 230 g + seler 140 g + korzeń pietruszki 60 g9.cytryna 200 gSoki warzywne mogą być przygotowane rano lub wieczorem, najlepiej jednak przygotować je bezpośrednio przed spoży­ciem.Maksymalny okres przydatności do spożycia świeżo przygo­towanego soku warzywnego, przechowywanego w lodówce przy temperaturze O - 4 °C, to 8 - 10 godzin.Po wypiciu soku następnym posiłkiem powinna być surówka.Należy dbać, by surówki były smaczne i proste.Najlepiej przygotowywać je z warzyw sezono­wych, rosnących w rejonie, w którym żyjemy.Im więcej różnoko­lorowych warzyw wchodzi w skład surówki - tym lepiej (patrz: prze­pisy w aneksie, str.165 - 170).Wiek kręgosłupom nie szkodziJesteśmy cywilizacją ludzi, prowadzących mało ruchliwy tryb życia.Brak ćwiczeń i nieprawidłowe odżywianie sprawiają, że nasz kręgosłup jest sztywny i nieelastyczny.Chrząstki i krążki między kręgami ulegają zniszczeniu z powodu braku obciążenia fizyczne­go.Kręgosłup kurczy się i krzywi.Przyzwyczailiśmy się za wszyst­ko to winić wiek.Ale wiek nie ma tu nic do rzeczy.Proszę popa­trzeć, jak dzisiaj chodzą dzieci.Garbią się, ledwie powłóczą noga­mi.Z latami wady te utrwalają się, a my zgodnie uważamy je za charakterystyczne dla wieku.W swoim życiu niejednokrotnie spo­tykałem ludzi mających ponad sto lat i tym nie mniej ich kręgosłup był mocny i zdrowy, pracowali i nie narzekali na samopoczucie.Kiedy ludzie zaczynają skarżyć się na ból w kręgosłupie (a prze­cież są temu winni sami), zawsze przypomina mi się jubileuszowy koncert znanego na całym świecie tancerza Mahmuda Isymbajewa, który poświęcony był jego osiemdziesięcioleciu.Przystojny, szczu­pły, pełen energii i siły, prawie bez przerwy przetańczył l,5 godziny, a po zakończeniu koncertu bardzo nisko się ukłonił, aż prawie dosięgnął głową do podłogi.Widać więc, że wytrzymałość każdego kręgosłupa określana jest nie przez wiek, ale przez „materiał", z którego jest on zbudowany oraz obciążenie fizyczne, któremu poddawany był w ciągu całego życia [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • syriusz777.pev.pl
  •