[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Natomiast jeśli zakryjecie prawą część tabelki, to otrzymacie listę artykułów białkowych.Przerwa między spożywaniem jednego i drugiego rodzaju pokarmu powinna być nie mniejsza niż dwie godziny.Zrozumiałe jest, że na początku taki podział wydaje się trochę trudny do zaakceptowania.Wiele osób denerwuje to, że muszą zrezygnować z pieczywa, ziemniaków lub kaszy, jeśli zachciało im się zjeść mięso.Ale mówi się, że zdrowie jest droższe.Ponieważ problem, co jeść i jak gotować pojawia się praktycznie u wszystkich, podam kilka przykładowych przepisów (patrz: aneks, str.165 - 172).Od razu zaznaczam, że podane przepisy są dobre zarówno dla chorych, jak i dla zdrowych.Proponuję wypracować nawyk jedzenia dwóch posiłków dziennie.Rano między 8 i 9 oraz wieczorem między 17 a 20.W przerwach między posiłkami można jeść warzywa i owoce, pić świeżo przygotowane z nich soki, wodę mineralną (pić przez 2 tygodnie, a potem zrobić miesiąc przerwy).Najlepiej jednak pić zieloną lub ziołową herbatę (rumianek, pokrzywa, melisa itp.) Uwaga! Pokarm należy dokładnie przeżuwać (każdy kęs minimum 30 razy).Kolejność przyjmowanych posiłków powinna być następująca:1.sok, herbata, woda mineralna2.sałatki3.podstawowy posiłek (rano z węglowodanów, wieczorem białkowy).W czasie spożywania posiłków nie należy popijać.Jeśli po jedzeniu chce się pić, można kilka razy przepłukać gardło.W celach profilaktycznych dla zdrowych ludzi najlepszy jest sok z marchwi z dodatkiem buraka w proporcji 4:l.W dzisiejszych czasach zdrowy człowiek to rzadkość, a przy różnych chorobach należy stosować różne połączenia soków.Ponieważ mówimy teraz o chorobach układu kostnego, to podam przepisy na soki, które wzmacniają kości.Uwaga! Soki należy pić 15-20 minut przed posiłkiem lub 1 - 1,5 godziny po posiłku.W przepisach podane są ilości na jednorazową porcję soku.Soki należy pić 2 -3 razy dziennie.Stosować je należy w chorobach kości, mięśni, kręgosłupa, zapaleniu stawów, osteoporozie, uszkodzeniach zębów, podagrze, reumatyzmie i paradontozie.1.marchew - 250 g2.marchew 230 g + sałata 140 g + szpinak 85 g3.marchew 280 g + szpinak 170 g4.marchew 280 g + seler 115 g + korzeń pietruszki 60 g + szpinak 85 g5.marchew 280 g + burak 85 g + ogórek 85 g6.marchew 320 g + burak 85 g + sok z orzecha kokosowego 60 g7.szpinak 200 g8.marchew 230 g + seler 140 g + korzeń pietruszki 60 g9.cytryna 200 gSoki warzywne mogą być przygotowane rano lub wieczorem, najlepiej jednak przygotować je bezpośrednio przed spożyciem.Maksymalny okres przydatności do spożycia świeżo przygotowanego soku warzywnego, przechowywanego w lodówce przy temperaturze O - 4 °C, to 8 - 10 godzin.Po wypiciu soku następnym posiłkiem powinna być surówka.Należy dbać, by surówki były smaczne i proste.Najlepiej przygotowywać je z warzyw sezonowych, rosnących w rejonie, w którym żyjemy.Im więcej różnokolorowych warzyw wchodzi w skład surówki - tym lepiej (patrz: przepisy w aneksie, str.165 - 170).Wiek kręgosłupom nie szkodziJesteśmy cywilizacją ludzi, prowadzących mało ruchliwy tryb życia.Brak ćwiczeń i nieprawidłowe odżywianie sprawiają, że nasz kręgosłup jest sztywny i nieelastyczny.Chrząstki i krążki między kręgami ulegają zniszczeniu z powodu braku obciążenia fizycznego.Kręgosłup kurczy się i krzywi.Przyzwyczailiśmy się za wszystko to winić wiek.Ale wiek nie ma tu nic do rzeczy.Proszę popatrzeć, jak dzisiaj chodzą dzieci.Garbią się, ledwie powłóczą nogami.Z latami wady te utrwalają się, a my zgodnie uważamy je za charakterystyczne dla wieku.W swoim życiu niejednokrotnie spotykałem ludzi mających ponad sto lat i tym nie mniej ich kręgosłup był mocny i zdrowy, pracowali i nie narzekali na samopoczucie.Kiedy ludzie zaczynają skarżyć się na ból w kręgosłupie (a przecież są temu winni sami), zawsze przypomina mi się jubileuszowy koncert znanego na całym świecie tancerza Mahmuda Isymbajewa, który poświęcony był jego osiemdziesięcioleciu.Przystojny, szczupły, pełen energii i siły, prawie bez przerwy przetańczył l,5 godziny, a po zakończeniu koncertu bardzo nisko się ukłonił, aż prawie dosięgnął głową do podłogi.Widać więc, że wytrzymałość każdego kręgosłupa określana jest nie przez wiek, ale przez „materiał", z którego jest on zbudowany oraz obciążenie fizyczne, któremu poddawany był w ciągu całego życia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]