[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Gdy się zna hasło (kod), to w błyskawicznym tempie, w parę sekund można ją ułożyć, jeśli nie zna się zasady - potrzeba będzie wiele czasu i wysiłku.To samo dzieje się w organizmie.Mówiąc prościej, dla określonego typu człowieka istnieje określony typ pokarmu.Można narzucić organizmowi jeden sposób odżywiania się, ale jeśli on nie odpowiada jego typowi, człowiek będzie słaby i chory.Wiele osób niejednokrotnie zadawało sobie pytanie dlaczego spożywając pożywienie, które zawiera taką samą ilość kalorii jedni tyją a drudzy nie.Często obiad, który odpowiada mamie może być całkowicie niedobrym dla córki i wręcz niebezpiecznym dla zdrowia ojca.Współczesna nauka o odżywianiu rozpatruje pożywienie z punktu widzenia kalorii, które ona daje podczas trawienia (to znaczy spalania).Starożytnych dietetyków kalorie nie interesowały.Głównym kryterium dla nich była energia i informacja zawarta w pożywieniu i to jak one wpływają na organizm.Na przykład jabłko i zimą i latem ma taką samą ilość kalorii, ale co innego jest zjeść jabłko w upalne lato, a co innego w mroźną zimę Po zjedzeniu tego samego produktu będziemy mieć zupełnie różne odczucia (zazwyczaj zimą ludzie źle znoszą jabłka: bóle żołądka, gazy, itp.).Z pozycji kaloryczności jest trudno wyjaśnić to zjawisko, ale z punktu widzenia starożytnych dietetyków - łatwo.Jabłko posiada w sobie informację o lecie, energia, którą ono zawiera powinna nasycać wilgocią i orzeźwiać (ochładzać) organizm.Dzięki swojemu słodkiemu lub kwaśnemu smakowi jabłko także chłodzi.Według teorii starożytnych dietetyków każdy produkt gromadził w sobie informację o miejscu, w którym rósł, dojrzewał, o smaku, kolorze, według parametrów ciepło - chłód, wilgoć - suchość, itp.Jak Państwo widzą nasi przodkowie patrzyli w sedno zagadnienia i dlatego pożywienie dla nich było lekarstwem, a zamiast lekarstwa - wykorzystywali pożywienie.Pozostaje tylko ubolewać nad tym jak współczesna nauka o odżywianiu zawęziła nasze spojrzenie na pożywienie, które jest podstawą naszego życia.Według zdolności przyswajania produktów starożytni dietetycy podzielili ludzi na trzy typy: X(wiatr), Y(żółć) i Z (śluz).Cechy zewnętrzne osób typu XDrobna kość, osoba szczupła, niewysokiego lub wysokiego wzrostu, mizerna, ciągle marznie, z natury bojaźliwy.Drobna, cienka dłoń, w dotyku chłodna i sucha.Ruchy ciała szybkie, lekki chód, powiewny.Fizjologiczne właściwości organizmuPomimo normalnego odżywiania nie przybiera na wadze, ma problemy z trawieniem.Sen szybki, powierzchowny.Właściwości psychiczne i umysłowe (intelektualne)Pogoda ducha, żywotność.Szybko chwyta informacje ale i szybko ją zapomina.Łatwo wchodzi w relacje, kontakty z innymi - komunikatywny.Jakie pożywienie lubi?Ciepłe, oleiste (tłuste), lubi dobrze zjeść.Pory rokuLubi ciepłe pory roku.Źle znosi chłodne pory roku: zimą skóra staje się sucha.Możliwe dolegliwości:Suchość skóry, zaparcia, bóle stawów i kościNajkorzystniejsze dla zdrowia produkty:Kasze: ryż, pszenica, jęczmień, kukurydza, gryka;Produkty mleczne: wszystkie rodzaje ale należy jeść z umiarem;Cukry: miód, cukier, dżemy, powidła;Oleje roślinne: każdy rodzaj;Owoce: wszystkie słodkie owoce, melony, arbuzy;Warzywa: buraki, marchew, szparagi, ziemniaki, ogórki, cebula;Warzywa zaleca się spożywać na surowo;Orzechy: wszystkie rodzaje;Produkty zwierzęce: wołowina, wieprzowina, mięso królika, kaczka, ryby, mięso kury, jaja;Przyprawy: cebula, czosnek, imbir, cynamon, czarny pieprz, kminek, sól, gorczyca (musztarda);Zupy: z pokrzywy, z czosnku, mięsne buliony.Osoby typu yCechy zewnętrzneŚrednia budowa ciała, włosy rudawe cienkie lub siwe, łysina, posiada „trzeźwy" umysł.Dłoń średniej wielkości, w dotyku ciepła, przyjemna.Ruchy spokojne, chód normalny, płynny.Fizjologiczne właściwości organizmuDobre trawienie, ale jeśli nie zje o właściwej porze czuje się rozdrażniony.Sen normalny
[ Pobierz całość w formacie PDF ]