[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.· Glutamina - zażywaj 2-4 gramów.· Witamina B6 jako kodekarboksyłaza - zażywaj 300 miligramów dziennie, część jest zawarta w witaminie B compositum, a część jest składnikiem multiwitaminy.Resztę zażywaj w postaci witaminy B6.· Niacyna (w postaci amidu kwasu nikotynowego) - składnik witaminy B compositum lub multiwitaminy z minerałami.Ostrzeżenie: Jeśli bierzesz dawki uzupełniające jakichkolwiek witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,to musisz też brać witaminę E, aby zapobiec ich utlenianiu.Lista składników odżywczych stosowanych przy radioterapii· Tran z wątroby rekina (alkilglicerol) może wzmóc ustępowanie nowotworu.· Glutamina może chronić przed zapaleniem jelit spowodowanym naświetlaniem.· Witaminy z grupy B, niacyna, witamina C i inne przeciwutleniaczowe środki odżywcze (selen, witamina E i karoteny) chronią zdrowe komórki przed zniszczeniem ich w czasie radioterapii.· Witamina C i zielone warzywa liściaste sprawiają, że komórki nowotworowe są bardziej podatne na działanie radioterapii.Jedz zielone warzywa liściaste przynajmniej dwa razy dziennie.Są dobrym dodatkiem do soków.POTRAWY, KTóRE POWINIENEś JEść CODZIENNIEWłącz do diety przynajmniej te dania, które podajemy niżej.Czasami zjesz większą porcję, czasami mniejszą.Pamiętaj, liczba dań jest ważniejsza niż wielkość porcji.Warzywa z rodziny krzyżowychprzynajmniej 2 razy dziennie (raz może być w postaci soku)brokułykapusta włoskabrukselkakapusta ogrodowakapustakalafiorWarzywa o działaniu przeciwutteniaczowymprzynajmniej 2 razy dziennie (l porcja może być w postaci soku)ignam (roślina tropikalna)pomidorybatatypapryka słodkamarchewszparagiszpinakWarzywa liściasteprzynajmniej 2 razy dzienniebotwinacykoria endywiaciemnozielona sałatacykoriamniszek lekarskikiełkiszczawInne warzywal raz dziennieziemniakigrzyby (shiitake, maitake, Reishi)rzeparzodkiewkiburakipiżmian jadalnydynia zimowa lub letniakalarepaogórkikasztanykukurydzafasolka szparagowafasolka zielonagroszek słodkiwarzywa morskie (wodorosty, kombu , agar-agar, krasnorosty, mech irlandzki, sałata morska)OwocePrzynajmniej 2 razy dziennie z posiłkami, w tym jeden owoc cytrusowy (raz może być w postaci soku).owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, grejpfruty, mandarynki)owoce suszone (figi, daktyle rodzynki, śliwki)inne świeże owoce (truskawki, arbuz, banany, śliwki, brzoskwinie, morele, wiśnie, jabłka, jagody, kantalupa, mango, papaja, gruszki)owoce duszone (sos jabłkowy)Co to jest jedna porcja danej potrawy?Oto średnie jednorazowe porcje.Jeśli nie możesz zjeść takiej ilości jedzenia, to ogranicz wielkość porcji, ale nie ich liczbę.Różnorodność potraw jest ważniejsza niż wielkość poszczególnych porcji.Początkowo sprawdzaj ilość jedzenia.Może ci się wydawać, że bierzesz czegoś filiżankę, a okazuje się, że wcale tak nie jest
[ Pobierz całość w formacie PDF ]