[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.łosoś, makrela, śledź)Orzeszki ziemneraz w tygodniuprażone,świeże,nie solone,masło z orzeszków ziemnychSłodycze2-3 razy w tygodniunierafinowane substancje słodzące (syropy zbożowe, syrop klonowy, miód)rozcieńczone soki owocowe (świeże, mrożone, butelkowane)cukierki twardeczekoladasłodzone kakaomrożone desery (mleko lodowe, mrożony jogurt, sorbet, szerbet, napoje musujące)przetwory owocoweNigdy nie jedz nic słodkiego na pusty żołądek.Słodkie potrawy zawsze muszą być tylko częścią posiłku.Wino(według wskazania lekarza)l szklaneczka (120 ml) przed posiłkami 1-2 razy w tygodniujakiekolwiek wino wytrawne czerwone lub białe unikaj win musujących, które zabijają apetytPOTRAWY, KTóRYCH TRZEBA UNIKAćKawaKawa bezkofeinowa,kawa zwykła,kawa rozpuszczalnakawa aromatyzowanakawa z ekspresukawa mrożonaNapoje słodzoneWszystkie napoje butelkowane lub w puszkach (zwykle dietetyczne, bezkofeinowe)herbaty mrożone w butelkach i puszkachnapoje owocowe sztucznie aromatyzowanenapoje w proszku słodzone i niesłodzonesoki w puszkachSłodyczebatony (batony czekoladowe, takie jak Mars, Snickers, M&M)cukierki (Gummy Bears, Sweet Tarts, guma balonowa, żelki itp.)batony z płatkami owsianymi, orzechami, bakaliami i karmelem,galaretki i dżemy,słodkie przekąski(Twinkies, HoHos itp.)ciastka z tosteraciastka wysokotłuszczowe w polewiedropsy owocoweowoce i orzechy w czekoladziePotrawy słonechipsy ziemniaczanechipsy kukurydzianepreclepopcornzupy w puszkachprzyprawy z dużą zawartością soduPotrawy wędzone, konserwowane lub marynowaneboczekparówki wędzonemięsopepperoni i inne wędzone kiełbaskiszynkapasty mięsne w puszkachpikleśledzie marynowaneMięsowołowinamięso bawolewieprzowinaszynkaboczekwątrobaserceflaczkinóżki wieprzowemięsa przetworzoneSurowe potrawy zwierzęcesurowe lub nie dogotowane jajkasushi (surowa ryba)wszystkie inne potrawy pochodzenia zwierzęcegoPotrawy rafinowane i przetwarzanecukier białyprodukty z białej mąki (półprodukty do przygotowania naleśników, ciast, budyniów)kasza oczyszczonabiały chlebciastażelatynagotowe puddingijogurty z dodanymi słodyczamiAlkoholwódki czyste i kolorowewhiskyrumbourbontequilaginwinopiwolikieryProdukty nabiałoweprodukty z mleka pełnotłustego (pełnotłuste mleko, śmietana, mleko czekoladowe,koktajle mleczne)jogurt pełnotłustyjogurt słodzonykaszki słodzonejogurt słodzony słodzikiemPotrawy tłustePotrawy smażone (frytki, ryby, pączki)Potrawy w barach szybkiej obsługi (hamburgery, hot-dogi) mięso z grilla skórka z drobiuTłuszcze do smarowaniamargaryna lub substancje zastępujące masłoolejowe mieszanki do smarowaniamieszanki niskotłuszczoweSztuczne słodzikiaspartamNutraSweetsacharynajakiekolwiek potrawy czy napoje zawierające te substancjeProdukty zastępujące tłuszczOlestrapotrawy zawierające te substancjeSimpleksOleje roślinne i tłuszcze nasyconeolej kukurydzianyolej z fasoli sojowejsmalecłójPLAN DIETY W NADWADZEJeśli masz nadwagę, to powinieneś stosować następującą dietę.Istnieją dowody na to, że nadwaga może zwiększyć ryzyko nawrotu choroby nowotworowej, zwłaszcza związanej z hormonami.W przypadku pacjentek z rakiem piersi, a mających nadwagę, utrata kilku kilogramów może pomóc w procesie leczenia.Bądź realistyczny w stawianiu sobie celów.Nie musisz dążyć do osiągnięcia, nierealnie niskiej, „pożądanej" masy ciała.Umiarkowana utrata na wadze czyli o 5-10 kilogramów jest korzystna i mniej stresująca dla organizmu, a i ryzyko powrotu do poprzedniej jest mniejsze.Jeśli twoja dotychczasowa dieta różni się znacznie od diety podstawowej z rozdziału 20, zacznij od opisanej tam diety.Jeśli nie stracisz 0,5-1 kg w ciągu miesiąca, skorzystaj z diety podanej w tym rozdziale.Plan dietyTa dieta jest tak zaplanowana, aby doprowadzić do powolnej, ale ustabilizowanej utraty na wadze.Jest bogata w białka roślinne i błonnik, natomiast zawjera mało tłuszczu całkowitego i tłuszczów nasyconych.Uwzględnia głównie potrawy wysoko odżywcze, jak fasola, groch, soczewica, warzywa, owoce, orzechy, nasiona oraz substancje uzupełniające, aby utrzymać masę nie otłuszczonych mięśni, zmniejszając równocześnie zapasy tkanki tłuszczowej.Wskazówki makroodżywcze:· 20% kalorii z tłuszczu (z ryb, drobiu, nasion lnu, tranu, oliwy).· 55% kalorii z węglowodanów złożonych (z ziaren, roślin strączkowych, owoców i warzyw).· 15-20% kalorii z białek (z roślin strączkowych, orzechów i nasion, potraw sojowych i soczewicy)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]