[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Pozostałe źródła tłuszczu są regulowane przez organizm niezależnie od tego, co uważamy za idealną wagę I idealną figurę.Od nas zależy dostarczenie naszemu organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, żeby zmniejszyć ilość wytwarzanego tłuszczu i skuteczniej go metabolizować.Na przykład alkohol powoduje wzrost lipidów we krwi i w tkankach przez pobudzenie endogennej lipogenezy i zahamowanie prawidłowego rozpadu spożywanych tłuszczów.Natomiast czosnek wspomaga metabolizm tłuszczów co najmniej na trzy sposoby.Według drą Benjamina Lau „wykazano, że czosnek hamuje lub zmniejsza endogenną lipogenezę.zwiększa rozpad tłuszczów i eliminację produktów jego rozpadu przez przewód pokarmowy.uruchamia przepływ tłuszczów z zapasów tkankowych do strumienia krwi, co prowadzi następnie do ich eliminacji z organizmu".Działanie czosnku jest tak korzystne, że skłoniło jednego z badaczy do podawania szczurom wysokotłuszczowej diety łącznie z alkoholem i olejem czosnkowym.Okazało się, że nie wywołało to żadnego wzrostu poziomu lipidów we krwi i w tkankach zwierząt.Czosnek i uzyskanie poprawy w chromaniu przestankowymU niektórych osób występuje ból lub osłabienie kończyn w czasie krótkiego spaceru, co zmusza te osoby do zatrzymania się dla ustąpienia dolegliwości.Nazywa się to chromaniem przestankowym; pojawia się ono w wyniku pogorszenia krążenia krwi w kończynach dolnych.Czosnek jest nadzwyczaj skuteczny w poprawie krążenia obwodowego, które może być zmniejszone w wyniku zatkania tętnic.W pewnym badaniu obserwowano przez 3 miesiące ponad 30 pacjentów, którym do diety dodawano czosnek.Każdy pacjent cierpiał z powodu chromania przestankowego.U każdego stwierdzono wydłużenie przebywanej odległości przed pojawieniem się objawów chromania.Ponadto stwierdzono u tych pacjentów znaczne zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi, poziomu cholesterolu i zaburzeń krzepnięcia krwi, co wiązano ze stosowaniem czosnku.Czosnek i zapobieganie nowotworom złośliwymW wielu doświadczeniach laboratoryjnych wykazano, że czosnek należy do silnych inhibitorów nowotworów złośliwych.Te korzystne właściwości wykazywał zarówno świeży czosnek, jak również wyciąg ze starego czosnku.Podstawową przyczyną tego działania jest zespół antyoksydantów, jak selen i bioflawonoidy, znajdujących się w czosnku.Wyciąg z czosnku i hamowanie przyłączania aflatoksyny do DNAAflatoksynę uważa się za jedną z przyczyn powstawania raka wątroby i innych postaci nowotworów złośliwych.Wytwarzana przez pleśń Aspergillus, powoduje skażenie orzeszków ziemnych, ryżu, kukurydzy, fasoli i wielu innych produktów żywnościowych.W swojej naturalnej postaci aflatoksyna nie jest kancerogenem, ale staje się nim po utlenieniu w naszym organizmie do postaci epoksydowej.Postać epoksydowa aflatoksyny łączy się z DNA i RNA, co uszkadza replikację komórek i prowadzi do mutacji.Badania drą Lau ustaliły, że „wyciąg z czosnku (Kyolic) hamuje łączenie się aflatoksyny z DNA.Ponadto hamuje również oksydację aflatoksyny do postaci epoksydowej i zwiększa ilość połączeń glutationowych, tak ważnych w mechanizmach antyoksydacyjnych przeciwdziałających powstawaniu raka".Czosnek zapobiega powstawaniu rakaW badaniu przeprowadzonym w Szpitalu M.D.Anderson dr Michael Wargo-vich stwierdził, że u myszy otrzymujących jednocześnie siarczek dwuallilowy (składnik czosnku) i kancerogen wywołujący raka jelita grubego powstało o 75% mniej guzów.Kiedy powtórzono to doświadczenie z zastosowaniem kancerogenu wywołującego raka przełyku, Wargovich podaje: „byliśmy zaszokowani wynikiem tego doświadczenia.Chociaż zwierzęta poddano działaniu jednego z najsilniejszych kancerogenów, u żadnego nie rozwinął się nowotwór.Uważamy, że siarczek dwuallilowy pobudza wątrobę do usuwania z organizmu kancerogenów".Inne badania potwierdzające liczne korzystne właściwości czosnkuInne obserwacje prowadzone na ludziach i badania laboratoryjne prowadzą do podobnych wniosków.W mieście Quixia w Chinach zachorowalność na raka żołądka była dziesięciokrotnie wyższa niż wśród ludności Gangshan.Różnicę tę powodował zwyczaj zjadania w Gangshan około 7 ząbków czosnku dziennie, podczas gdy w Quixia czosnek jadano rzadko.Uważa się, że czosnek zmniejsza ilość azotanów w pożywieniu, co zapobiega powstawaniu nitrozoamin, które są bardzo silnymi kancerogenami.Obecnie dr Sidney Belman prowadzi w Japonii badania naukowe dla potwierdzenia tej hipotezy.Wnioski z badań laboratoryjnych prowadzonych w Sloan Kettering Cancer Center w Nowym Jorku potwierdzają, że czosnek hamuje wzrost komórek nowotworowych w hodowli laboratoryjnej.Korzystne właściwości czosnkuRobert Crayhon podsumowuje liczne korzyści związane ze stosowaniem czosnku:1.Czosnek ma właściwość znacznego pobudzania układu odpornościowego i może być wykorzystany do zwalczania zakażeń wirusowych, takich jak przeziębienia.2.Czosnek pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem.3.Czosnek działa jak naturalny antybiotyk i zmniejsza w organizmie ilość szkodliwych bakterii.4.Czosnek obniża poziom cholesterolu i trój glicerydów we krwi, a ponadto ogranicza odkładanie się blaszek miażdżycowych w ścianach tętnic.5.Czosnek wspomaga usuwanie z organizmu pasożytów.6.Czosnek obniża ilość drożdżaków Candida albicans w przewodzie pokarmowym człowieka i jest korzystny w zwalczaniu uogólnionego zakażenia drożdża-kami.7.Czosnek obniża poziom cukru we krwi i działa korzystnie u pacjentów chorych na cukrzycę.8.Czosnek wspomaga zapobieganie różnym rodzajom nowotworów złośliwych, co wykazano w badaniach u ludzi i w pracach laboratoryjnych.9.Czosnek zawiera selen, który należy do substancji odżywczych o właściwościach zapobiegania nowotworom, pobudzania układu odpornościowego i zwalczania zakażeń.Kontrowersje na temat allicynyW przemyśle farmaceutycznym istnieją kontrowersje dotyczące ałlicyny.Alli-cyna występująca w surowym czosnku jest to substancja gorzka, utleniająca, o bardzo niestabilnej cząsteczce, która szybko rozpada się na inne związki.Należy dodać, że wiedza o korzystnych właściwościach czosnku opierała się w dużym stopniu na ponad 100 badaniach naukowych przeprowadzonych z zastosowaniem wyciągu ze starego czosnku i jego składników, nie zaś ałlicyny.Składniki spotykane tylko w wyciągu ze starego czosnku to S-allimerkaptocysteina i inne.Ci, którzy twierdzą, że podstawą korzystnego działania czosnku jest allicyna, nalegają również na to, żeby zjadać czosnek surowy lub tylko lekko zagotowany.Jednak jeden z badaczy, dr Tariq Abdullah, donosi, że nie obserwował żadnej różnicy w działaniu naturalnych limfocytów cytotoksycznych u osób stosujących czosnek surowy i u przyjmujących kapsułki z wyciągiem z czosnku
[ Pobierz całość w formacie PDF ]