Home HomeChristian Apocrypha and Early Christian Literature. Transl. By JamesJames L. Larson Reforming the North; The Kingdoms and Churches of Scandinavia, 1520 1545 (2010)Dziedzictwo Gregory Philippa(1)The Lord Of The Rings (Collection)Joseph Heller Paragraf 22mein kampfOrson Scott Card KalejdosTerry Pratchett 05 Czarodzici (2)Frank J. Williams, William D. Pederson Lincoln Lessons, Reflections on America's Greatest Leader (2009)Czasomierze Dav
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • grabaz.htw.pl
  •  

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
    .Jeśli więc zmiany w neuronach nie mają charakteru wrodzonego, może istnieć niewielka możliwość specyficznej interwencji (odpowiednie zastosowanie antyoksydantów), która cofnie zmiany w neuronach, uważane za nieodwracalne.Wypływa z tego wniosek, że to nie mutacja genetyczna sprawia, że dzieci z zespołem Downa rodzą się z niedorozwojem umysłowym lub wszystkimi powikłaniami tego zespołu, natomiast stwarza ona warunki umożliwiające rozwój tych powikłań.Dr Julian Whitaker, dyrektor Instytutu Zdrowia Whitakera, twierdzi, że podstawowy mechanizm zespołu Downa polega na nadprodukcji SOD, wywołanej obecnością dodatkowego genu.SOD działa korzystnie, powodując redukcję rodnika ponadtlenkowego, ale przy tej reakcji powstaje produkt uboczny, jakim jest nadtlenek wodoru.I właśnie jego nadmiar powoduje rzeczywiste szkody.Istnieje obecnie wiele wskazań, że zmiany chorobowe można znacznie zmniejszyć przez wspomaganie diety uzupełniającymi dawkami substancji odżywczych, zwłaszcza jeśli rozpocznie sie je bardzo wcześnie.Dzieci te wymagają specjalnych uzupełnień diety jak najwcześniej po urodzeniu, a z pewnością w ciągu pierwszego roku życia.Program Celowej Interwencji Żywieniowej jest częścią programu Badań Naukowych nad Trisomią 21 i służy przebadaniu potrzeb żywieniowych dzieci z zespołemDowna.Fundatorka tego pogramu, Dixie Lawrence Tafoya, która ma dwoje dzieci z zespołem Downa, uznała, że jej dzieci przy urodzeniu nie były opóźnione w rozwoju, i chciała wiedzieć, co sprawia, że choroba ta postępuje.Jej dociekania doprowadziły do opracowania programu uzupełniania diety odpowiednimi składnikami, co obecnie stało się przedmiotem głośnych doniesień.Program ten opiera się na kompleksowym opracowaniu zestawu substancji odżywczych o właściwościach antyok-sydacyjnych, pobudzających układ odpornościowy i zwiększających napięcie mięśniowe.Po zastosowaniu zestawu multiwitamin i składników mineralnych o nazwie Nutriven-D donoszono o bardzo korzystnych zmianach zachodzących bardzo szybko.U dzieci z przewlekłym zapaleniem zatok trwającym całe życie w ciągu kilku dni dochodziło do udrożnienia zatok dzięki poprawie odczynów odpornościowych.Ustępowały kłopoty z łaknieniem i dochodziło do zwiększenia zahamowanego do tej pory wzrostu.Następowała radykalna poprawa w zakresie sprawności ruchowej, mowy i wykonywania podstawowych czynności życiowych.Oczywiście, doniesienia te są traktowane przez świat nauki jako dość wątpliwe, ale wdrożono badania, mające na celu naukowe sprawdzenie tych wyników.5.SUPERANTYOKSYDANTYWPROWADZENIEJAK ANTYOKSYDANTY CIę CHRONIąAntyoksydacyjny system obronny działa na czterech poziomach:1.Antyoksydanty przeciwdziałają powstawaniu oksydantów (wolnych rodników).Hamują również rozpoczęcie procesu utleniania metali (jak miedź, kadm, rtęć i ołów).Co to znaczy? Nasze ciała można porównać do ołowianych rur.Zetknięcie się ołowianej rury z tlenem powoduje jej korozję, narażenie naszego organizmu na działanie związków utleniających powoduje wewnętrzną „korozję" i nasze ciała zaczynają się rozpadać.Towarzyszy temu osłabienie układu odpornościowego i stajemy się podatni na rozwój wielu chorób zwyrodnieniowych, nie zdając sobie zupełnie z tego sprawy.2.System obronny antyoksydantów przechwytuje powstałe oksydanty (reaktywne substancje utleniające) i hamuje reakcję łańcuchową grożącą powstawaniem licznych nowych oksydantów.Można porównać to z efektem domina.Po wypadnięciu pierwszego składnika nie można już powstrzymać utraty pozostałych.Kiedy nasz organizm ulegnie osłabieniu i zaczynają się zmiany zwyrodnieniowe wywołane oksydacją, spowolnienie lub zatrzymanie łańcuchowej reakcji utleniania może okazać się bardzo trudne, jeśli nie podejmiemy działań leczniczych i zapobiegawczych, stosując produkty żywnościowe bogate w an-tyoksydanty i uzupełnianie diety antyoksydantami.3.System ten naprawia szkody wywołane przez oksydanty, których nie udało się unieczynnić.Twój organizm jest rzeczywiście wspaniały! Wykazuje zdolność wymiatania niebezpiecznych oksydantów, a następnie wielokrotnego sprawdzania, czy nie pozostały jakieś toksyny.Zapewniając swemu organizmowi odpowiednią ilość antyoksydantów, pomagasz mu w utrzymaniu drugiej i trzeciej linii obrony przeciwko chorobom.4.Antyoksydanty eliminują i zastępują uszkodzone cząsteczki nie nadające się do naprawy i oczyszczają teren, usuwając niepożądane substancje powstałe przez działanie oksydantów.Nie tylko walczą z chorobami i chronią cię przed możliwymi schorzeniami i różnymi formami zmian destrukcyjnych zagrażających twojemu organizmowi, ale również oczyszczają później pole bitwy.OGÓLNIE O ANTYOKSYDANTACHAntyoksydant to każda substancja zwalczająca wolne rodniki w organizmie.Trzy najlepsze antyoksydanty to witaminy C i E oraz beta-karoten, których działanie chroniące organizm przed uszkodzeniem oksydacyjnym zostało udowodnione.Występują one w wielu produktach żywnościowych, zwłaszcza w owocach i warzywach.Najlepiej przebadanym antyoksydantem jest witamina C, nic więc dziwnego, że wiemy dużo na temat jej działania.Witamina C pobudza odporność organizmu, wzmacniając czynność grasicy i węzłów chłonnych.Najlepsze źródło witaminy C to owoce tropikalne, takie jak papaja i kiwi, ale równie dobrym źródłem witaminy C są także owoce cytrusowe, jak grejpfruty i pomarańcze.Niektórzy zaczęli bzikować na punkcie witaminy E prawdopodobnie z powodu panującej o niej opinii, że zwiększa ona energię seksualną.Doskonałym źródłem witaminy E są orzechy oraz migdały, a także nasiona słonecznika.Oleje spożywcze zawierają o wiele więcej witaminy E niż orzechy, ale są wysokokaloryczne, i zbyt częste oraz zbyt obfite używanie ich może spowodować kłopoty z nadwagą.Najlepsze źródła beta-karotenu to pomarańczowe i żółte owoce i warzywa.Spróbuj rozjaśnić swoje posiłki, włączając do nich różne odmiany dyni, owoce mango i marchew, a także zielone liściaste warzywa, jak jarmuż i szpinak.BETA - KAROTEN, WITAMINA A, WITAMINA C, WITAMINA ETe substancje odżywcze, określane łącznie jako „obrońcy", sprawują ochronę anty-oksydacyjną organizmu.Te ochronne substancje odżywcze stanowią pierwszą linię obrony przed szkodami oksydacyjnymi.CZY MOŻNA UZYSKAĆ DOSTATECZNĄ ILOŚĆ ANTYOKSYDANTÓW W POŻYWIENIUWielu lekarzy wątpi, czy bez uzupełniania diety otrzymasz dostateczną ilość witaminy E, chyba że będziesz jadł dużo tłustych produktów, jak olej i majonezy; możesz jednak zapewnić sobie zalecane 30 miligramów beta-karotenu i witaminy C w zdro-wej diecie, jeśli mądrze ustalisz jej skład.Spożywanie odpowiedniej żywności nie zawsze jest możliwe, zwłaszcza przez ludzi w podeszłym wieku, którzy mają kłopoty z żuciem, trawieniem i wchłanianiem.Osoby te powinny rozważyć konieczność uzupełniania w diecie substancji odżywczych.AMINOKWASYAminokwasy są podstawowymi składnikami białek; są one niezbędne do wytworzenia wielu enzymów, hormonów i przeciwciał.Pełnią wiele czynności odpowiednio do zadań komórek, a od utrzymania ich w stanie równowagi zależy nasze zdrowie.Żywieniowcy dzielą aminokwasy na dwie kategorie: niezbędne (niezastąpione) i nie-niezbędne.Etykiety te są w rzeczywistości mylące [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • syriusz777.pev.pl
  •